مقالات

ایسیو(ecu)چیست | و علائم خرابی کامپیوتر ماشین.

ایسیو قلب تپنده

ایسیو چیست؟؟

تمام قطعات خودروهای کهنه به صورت مکانیکی بود و خبری از پردازنده‌ها در سیستم این خودرو‌ها نبود. پیشرفت تکنولوژی، ساختار داخلی خودروها را دگرگون کرد به گونه‌ای که رفته رفته از پردازنده‌هایی در خودرو استفاده شد تا کار هماهنگ کردن قطعات را آسانتر کند. این پردازنده‌ها در زمانها تغییرات بسیاری داشتند و بین نسخه ابتدایی و پیشرفته آن تفاوت زیادی می بینید
ای سی یوکه همان کامپیوتر خودرو است وظیفه اش کنترل و هماهنگی و بررسی بین بخش‌های مختلف هست . Electronic Control Unit یا ECU با مقدار زیادی سنسور در بخش‌های مختلف موتور و خودرو در ارتباط است. سنسورهای خودرو اطلاعات را به کامپیوتر خودرو ارسال می‌کنند و براساس این اطلاعات، دستوری را از کامیپوتر خودرو دریافت می‌کنند. در واقع سنسورها به دستوراتی که از ای سی یو مخابره می‌شود عمل می‌کنند. در صورتی ایسیو یا همان کامپیوتر خودرو با مشکلی مواجه شود، سنسورها از کار می‌افتند یا به درستی عمل نمی‌کنند. تعداد سنسورها در خودرو‌های امروزی بسیار زیاد است و هرچه این سنسورها بیشتر باشد تشخیص شرایط خودرو توسط کامپیوتر راحت تر می‌شود.

مشکلات رایچ ایسیو ها

یکی ازمهمترین علامت خرابی، روشن شدن چراغ چک موتورهست
زمانی که سنسورهای مختلف در خودرو دچار مشکل شوند و یا از کار بیفتین ، چراغ موتور خودرو روشن خواهد شد. با مراجعه به تعمیرگاه و استفاده از دستگاه هایی همچون، دیاگ که به آن عیب یاب کامپیوتری نیز گفته می شود، ایراد خودرو را پیدا کرده و خطایی که در ایسیو داده می شود را می خوانند

روشن نشدن موتور

زمان هایی پیش آمده که ماشین استارت زده می شود اما موتور یا پیشرانه روشن و عمل نمی شود. این روشن نشدن پیشرانه خودرو می تواند ناشی از دلایل مختلفی باشد که یکی از آنها از کار افتادن ECU می باشد.
در صورتی که ECU خودرو اگر از کار بیفتد دستور لازم برای جرقه زدن شمع داده نمی شود و در نتیجه پیشرانه روشن نخواهد شد. برای این که متوجه شویم خرابی ناشی از ECU ،است یا خرابی دیگر، لازم است تا از دستگاه دیاگ استفاده شود.

لرزش موتور خودرو

زمانی که پیشرانه دچار لرزش می شود و قدرت و توان آن کاهش می یابد می توان این مشکل را در نتیجه خرابی ECU دانست. زمانی که ECU خراب شود در چند سیلندر جرقه زنی صورت نمی گیرد و پیشرانه شروع به لرزیدن می کند. با استفاده از دستگاه عیب یاب کامپیوتری می توان منشا این لرزش را پیدا کرد و به رفع این مشکل پرداخت.

کم شدن قدرت موتور

با ایجاد مشکل در ECU امکان محاسبه دقیق زمان پاشش سوخت وجود نخواهد داشت و در نتیجه قدرت پیشرانه یا موتور خودذو بسیار کم می گردد. همچنین زمانی که ECU خودرو خراب شود امکان محاسبه مصرف سوخت وجود ندارد و اتومبیل میزان بالاتری از سوخت را مصرف می کند که حتما نیازمند تعمیر این قطعه می باشد.

مصرف زیاد سوخت

ازآن‌جا که برای عملکرد مطلوب وسیله‌ نقلیه به نسبت سوخت و هوای مناسب نیاز است، ایسیو معیوب نمی‌داند که چه مقدار سوخت باید به محفظه احتراق ارسال شود. این بدان معنا است که در فرآیند احتراق، اغلب، مقدار زیادی سوخت برای سوختن ارسال می‌شود. نتیجه این است که خودرو بیش از حد لازم سوخت مصرف می‌کند. این مشکل نه تنها باعث افزایش هزینه ماهانه دریافت بنزین (یا گاز) می‌شود، بلکه به آلودگی بیشتر هوا نیز دامن می‌زند.
ریپ زدن خودرو، بد کار کردن سیستم موتور و روشن نشدن آن از جمله نشانه های خرابی ECU خودرو هستند.

عکس برای کاهش مصرف سوخت

قطعاتی که به صورت مستقیم با این سیستم در ارتباط دارند 

انژکتور : موتورهای احتراق داخلی در دو نوع پاششی و تزریق مستقیم تولید می‌شوند. انژکتور سیستمی است که وظیفه پاشش سوخت درون سیلندر را بر عهده دارد و در نتیجه در خودروهای پاششی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این قطعه الکتریکی-مکانیکی در ورودی سیلندر قرار می‌گیرد و عمل تزریق سوخت درون محفظه‌ی احتراق را انجام می‌دهد. انژکتور جایگزینی برای کاربراتور است که در خودروهای قدیمی‌تر بخشی از سیستم سوخت‌رسانی خودرو بود. می‌دانیم که احتراق حاصل از انفجار ترکیب متراکم شده سوخت و هوا، تامین کننده کل انرژی مورد نیاز خود رو است.

كويل : کوئل از اجزای سیستم برقی خودرو است. کوئل در این سیستم وظیفه‌ تامین برق برای جرقه زدن و احتراق بنزین را دارد. در واقع خودروهای احتراق داخلی برای جرقه‌زنی و تولید انفجار و نیروی درون سیلندر به اختلاف پتانسیلی حدود ۷۰۰۰ تا ۲۵۰۰۰ ولت نیاز دارند. این اختلاف بسته به شرایط عادی، مواقعی که شمع ها کثیف هستند یا شرایط نامناسب سوخت تغییر می‌کند. حال اینکه اختلاف پتانسیل تولیدی باتری در خودرو های معمولی از حدود ۱۲ ولت فراتر نمی‌رود. حتی این رقم ممکن است تحت تاثیر عمر باتری یا برخی شرایط موثر دیگر کمتر نیز بشود. بر این اساس اختلاف پتانسیل تولیدی باتری نمی‌تواند ایجاد جرقه توسط شمع ها را ممکن سازد. کوئل کارایی خود را در این میان به رخ می‌کشد.

دریچه گاز : دریچه گاز یکی از قطعات کلیدی موتور خودرو در بخش مکش است. این قطعه وظیفه دارد میزان هوای ورودی به داخل سیلندرها را تنظیم کند. وقتی که شما پدال گاز را فشار می‌دهید، دریچه گاز باز می‌شود تا هوای بیشتری به مجرای مکش و در نهایت سیلندرها برسد. هم‌زمان با این کار، تزریق سوخت نیز افزایش می‌یابد تا قدرت بیشتری تولید شود

سنسور اکسیژن : حسگر اکسیژن یا سنسور لامبدا یک قطعه الکترونیکی است که نسبت اکسیژن موجود در یک گاز یا مایع را اندازه‌گیری می‌کند. این نسبت به نام نسبت لامبدا خوانده می‌شود. در موتور احتراق داخلی این سنسور نسبت اکسیژن موجود در گازهای خروجی از اگزوز را اندازه‌گیری می‌کند.

استير موتور : استپر قطعه‌ای مهم در موتور خودرو است که روی دریچه گاز خودروها نصب می‌شود. زمانی که پدال گاز فشرده نباشد، استپر که قطعه‌ای الکترونیکی-مکانیکی است، وظیفه تنظیم میزان هوای ورودی به دریچه گاز و همچنین روشن‌نگه‌داشتن ماشین را بر عهده دارد.

OCV شیر : OCV یا شیر کنترل روغن جریان روغن را با توجه به سرعت و بار موتور کنترل می کند. شیر برقی VVT  یک قسمت حیاتی از سیستم زمان بندی متغییر سوپاپ است. یک شیر کنترل روغن سالم به بهبود بهره وری و عملکرد صحیح موتور کمک می‌کند. این قطعه میزان روغن ارسال شده به میل بادامک را در زمان دور آرام موتور کنترل می کنند. پایین نگه داشتن جریان روغن در دور کم، فشار روغن خودرو را کاهش می دهد و به خودرو اجازه می دهد در دورهای پایین آرام تر کار کند.  استفاده مداوم از این شیر برقی می تواند صفحه نمایش را مسدود کرده و شیر برقی را از سوئیچ فشار VVT واقعی جدا کند. از آنجایی که در وارسی‌های روتین و معمول این قطعه چک نمی‌شود، فقط در زمانی که آسیب ببیند با آن سر و کار خواهید داشت. خرابی شیر برقی و سوییچ معمولا حاصل نگهداری ضعیف است.‌ روغن کثیف می تواند باعث مسدود شدن صفحه شیر برقی و در نتیجه خرابی شود. تعویض به موقع روغن موتور در بهبود کارایی VVT بسیار مهم است. اگر خودرو شما روغن کافی نداشته باشد VVT بصورت بهینه کار نمی‌کند.

سنسور دور موتور : سنسور دور موتور یک وسیله الکترونیکی است که در موتور احتراق داخلی اعم از بنزینی و دیزلی برای نظارت بر موقعیت یا سرعت چرخش میل‌لنگ به کار می رود. این اطلاعات توسط سیستم‌های مدیریت موتور برای کنترل تزریق سوخت یا زمان سیستم احتراق و سایر پارامترهای موتور استفاده می‌شود

سنسور میل سوپاپ : سنسور میل سوپاپ موقعیت میل سوپاپ را کنترل می‌کند و اطلاعات مربوط به باز بودن هر سوپاپ در یک سیلندر خاص را به واحد کنترل ارسال می‌کند. این سنسور با سنسور میل لنگ ارتباطی نزدیک دارد تا تصویر کامل‌تری از اوضاع را به واحد کنترل ارائه دهد

سنسور مپ : مپ سنسور یکی از قطعات داخلی خودرو است که اطلاعات خود را به طور مستقیم به کامپیوتر خودرو ارسال می‌کند. این سنسور در مجرای ورودی هوای موتور قرار دارد و باید میزان هوای مکش شده را به کامپیوتر خودرو گزارش دهد

رله دوبل و پمپ بنزین : رله پمپ سوخت یک جزء الکترونیکی در است که تقریباً در تمام خودرو های مجهز به موتور احتراق داخلی یافت می شود. رله پمپ بنزین معمولاً توسط ماژول کنترل احتراق یا Powertrain کنترل می شود و در صورت روشن شدن، جریانی را به پمپ بنزین ارسال می کند تا بتواند کار کند. رله پمپ سوخت به عنوان یکی از اجزای حیاتی سیستم احتراق خودرو، برق پمپ بنزین را هنگام بالا رفتن فشار سوخت، راه اندازی می کند. هر بار که پدال گاز را فشار می دهید، این قطعه با تامین ولتاژ مورد نیاز روشن می شود. اگر مشکلی در رله وجود دارد، می توانید انتظار داشته باشید که پمپ بنزین به طور متناوب از کار بیفتد. خبر خوب این است که بررسی خرابی رله پمپ سوخت آسان است.

شیر برقی کنیستر : شیر برقی کنیستر در مسیر بخارات بنزین به سمت منیفولد هوا قرار دارد و ورود این بخارات را به منیفولد کنترل می‌کند. تنظیم عملکرد این شیر تحت کنترل ECU است. در واقع ورود بخارات بنزین به درون منیفولد باید در زمان روشن بودن خودرو انجام شود و در غیر این صورت راه عبور آن‌ها مسدود باشد

سنسور دمای آب : سنسور دمای آب ( به انگلیسی Coolant Temperature Sensor) یکی از حسگرهای خودرو است که برای نظارت بر دمای مایع خنک‌کننده موتور استفاده می‌شود. فشنگی آب نامی است که توسط تعمیرکاران به این قطعه اطلاق می شود. این سنسور نقش مهمی در عملکرد موتور خودرو دارد و فقدان یا خرابی آن باعث اختلالاتی در کارکرد موتور می شود

…..و…وو..و.وو.

عدم عملکرد درست هر یک از این قطعات میتواند روی سیستم سوخت رسانی تاثیر داشته و آن را دچار مشکل کند. این قطعات به دو دسته سنسور و عملگر تقسیم میشوند. سنسورها فقط اطلاعات را به ایسیو ارسال میکنند تا ایسیو آنها را بررسی و به عملگرها دستورات لازم بر اساس اطلاعات دریافتی از سنسورها را بدهد.

در خودروهای دوگانه‌سوز، با توجه به تعداد حسگرها و عملگرهای الکترونیکی، نوع برنامه‌ریزی واحد کنترل الکترونیک پیچیده‌تر خواهد بود.

با پیشرفت تکنولوژی و گذر زمان، این سیستم ها ارتقا  بیشتری یافته و سنسورها و عملگرهای دیگر نیز به این سیستم اضافه گردیده اند، هدف از این کار کاهش مقدار آلایندی و بالا بردن راندمان موتور خودرو است.

یکی از مزایای مهم سیستم سوخت رسانی انژکتوری در شرایط متفاوت، جلوگیری از آسیب موتور خودرو و آسیب کمتر در خطرات احتمالی ست.

درمورد سخت افزار و نرم افزار، ایسیو سیستم پیچیده و حساسی دارد. قطع ناگهانی کابل‌های باتری، ایجاد اتصال کوتاه درمدارات برقی خودرو، پاشش آب به ECU، دست‌کاری پین‌ها و دسته سیم‌های آن موجب خرابی و از کار افتادن آن می‌شود.
هریک از سازندگان این قطعه، با توجه به درخواست خودروساز، نوع سوخت و کشور، سیستم سوخت رسانی را تنظیم و سازگاری های لازم را انجام میدهند.

با این حال این قطعه حیاتی، از مقاومت بالایی در مقابل ضربه و حرارت برخوردار است و طول عمر بالایی دارد. به طوری که زمان مشخص شده ای برای عمر کامپیوتر در نظر گرفته نشده است.

در برخی خودروها با توجه به موتور تولید شده و نوع سیستم سوخت رسانی، ممکن است از دو یا سه مدل کامپیوتر استفاده شده باشد.

به عنوان مثال در خودروهای داخلی، خودروی سمند با موتور ملی هم با کامپیوتر بوش وهم زیمنس تولید و عرضه شده است. تفاوت تنها در نوع دریچه گاز است که در مدل بوش از نوع دریچه گاز برقی و در مدل زیمنس از نوع دریچه گاز سیمی استفاده گردیده است. هر دو از سال 88 به بعد روی این مدل قابل مشاهده هستند. در خودروهای گیربکس اتومات، هماهنگی بین ECU و TCU بسیار مهم است.

برخلاف خودروهای قدیمی، در مدل و نسل های جدید، کامپیوترها با برنامه، کالیبره و سخت افزارهای متنوع عرضه میشوند. کامپیوترهای نسل قدیم، فقط کنترل سیستم سوخت پاشی و جرقه را بر عهده داشتند که با گذشت زمان و تولید نسل های جدید کامپیوتر خودرو، به کنترل سیستم آلایندگی، گازهای خروجی، تنظیم میزان هوای ورودی، تنظیم میل سوپاپ ها در دورهای مختلف بر اساس میزان فشار ورودی به خودرو و میزان قدرت موتور ارتقاء پیدا کردند. از جمله شرکت های خارجی تولید کننده کنترل یونیت موتور، میتوان به شرکت های زیمنس، بوش، ساژم، ولئو، دلفی، واگن، سوزوکی، میتسوبیشی و … اشاره کرد که قوی ترین این شرکت ها میتوان از زیمنس و بوش آلمان نام برد. شرکت های کروز، سازه پویش، عماد و غرب استیل، مونتاژ کننده و عرضه کننده کامپیوتر خودرو در ایران هستند.

درمورد گارانتی کنترل یونیت موتور، بعضا شرکت های تولیدکننده، با محدود کردن استفاده کاربر از حداکثر توان موتور و گیربکس، گارانتی چند ساله برای محصول در نظرمیگیرند.

انواع کامپیوتر نو و در حد نو در حال حاضر در فروشگاه اتونیک موجود می باشد.
جهت مشاوره رایگان قبل ازخرید، با شماره های موجود در صفحه ارتباط با ما، تماس برقرار نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *