مقالات

انواع دریچه گاز | تمام مشکلات و خرابی آن

انواع دریچه گاز | تمام مشکلات و خرابی آن 18+

انواع دریچه گاز | تمام مشکلات خرابی دریچه گاز

 

سنسور دریچه گاز یکی از قطعات کلیدی و مهم در موتور خودرو در قسمت مکش است. این قطعه کارش این است که میزان هوای ورودی به داخل مخزن سیلندرها را تنظیم کند. موقعی که شما پدال گاز را فشار می‌دهید. دریچه گازشروع به  بازمیکند تا میزان هوای بیشتری به قسمت مجرای مکش ها و در نهایت سیلندرها برسد. هم‌زمان با این کار، تزریق سوخت نیز افزایش می‌یابد تا قدرت بیشتری تولید شود.

این وسیله  از قسمت های مختلفی تشکیل شده است که سنسور دریچه گاز یکی از مهم‌ترین آنهاست. این سنسور نقشی حیاتی در کارکرد درست موتور دارد و در صورت خرابی، می‌تواند زنجیره‌ای از مشکلات را برای ماشین شما ایجاد کند. آیا می‌دانید این سنسور چه کاری انجام می‌دهد و چگونه بر عملکرد سایر اجزای خودرو تاثیر می‌گذارد؟

 

آشنایی با انواع دریچه ها و کاربرد های دریچه گاز خودرو

مدل های دریچه گاز خودرو بر اساس طراحی، محرک و نحوه عملکرد و بازخرد آن تعیین می‌شود. براین اساس عوامل می‌توان گفت که اساساً دو نوع شیر دریچه گاز وجود دارد: مکانیکی فعال و الکترونیکی.

 

  1. دریچه گاز با درایو مکانیکی

خودروهای قدیمی معمولاً به دریچه‌ گاز مجهز هستند. ویژگی و مهم  بارز این روش کار این است که پدال گاز مستقیماً از طریق کابل مخصوص به دریچه وصل می‌شود. نحوه کار دریچه گاز مکانیکی به شرح زیر است:

هنگامی که پدال گاز فشار داده می‌شود، سیستمی از اهرم‌ها و کابل‌ها فعال می‌شود که دریچه را باز می‌کند. درمرحله پایانی هوا شروع به ورود سیستم می‌کند و مخلوط سوخت و هوا را تشکیل می‌دهد.

هرچقدرهوای بیشتری ذخیره  شود، سوخت بیشتری تأمین می‌شود و سرعت خودرو افزایش می‌یابد. هنگامی که پدال گاز رها می‌شود، دریچه گاز بسته می‌شود تا هوای تر و تازه وارد مخازن شود  و باعث می‌شود موتورماشین، سرعت خودرو را کاهش دهد.

 

  1. دریچه گاز با محرک الکترونیکی

این نوع از دریچه‌های گاز نه تنها مدرن‌تر از دریچه‌های مکانیکی هستند، بلکه اصول کارکردی متفاوتی نیز دارند. برخلاف دریچه‌های مکانیکی، دریچه‌های الکترونیکی نیازی به اتصال مکانیکی به پدال گاز ندارند. در عوض، آن‌ها از یک کنترل الکترونیکی استفاده می‌کنند که امکان کنترل کامل خودکار جریان هوا را فراهم می‌کند.

 

حالا این سنسور دریچه گاز کجا قرار دارد :

ازآنجایی که کاره اصلی و کاربرد دریچه گاز خودرو، کنترل میزان هوای ورودی به مخازن احتراق است، تنها یک قسمت برای آن وجود دارد و آن بین دو قسمت هست که یکی  فیلتر هوا  و دومی منیفولد ورودی است. هنگامی که پدال گاز فشار داده می‌شود، دریچه باز می‌شود و اجازه می‌دهد هوا وارد محفظه احتراق شود. هنگامی که پدال آزاد می‌شود، دریچه بسته می‌شود و جریان هوا در محفظه احتراق را میبندد. میزان هوای تازه‌ای که دریچه گاز خودرو وارد محفظه احتراق می‌کند، سرعت موتور را کنترل می‌کند

 

علائم فرسوده شدن دریچه گاز

مانند هر قسمت دیگری، اجزای سیستم دریچه گاز ممکن است شروع به فرسوده شدن کنند و مشکلاتی برای آن ایجاد شود. اعلان ها به علائم هشداردهنده احتمالی و رسیدگی به مشکلات این سیستم بسیار مهم است و در اسرع وقت باید رقع شود . مشکلات خرابی سیستم دریچه گاز می‌تواند یکی از موارد زیر باشد:

۱. کثیفی و سایر موارد آلودگی

۲. دور کند ضعیف

۳. شتاب نامتوازن

۴. نشتی

۵. مشکلات الکتریکی

در ادامه به تشریح هر یک از این علائم خرابی خواهیم پرداخت.

 

‌‌۱. کثیفی و سایر موارد آلودگی

درداخل دریچه گاز ممکن است آلودگی‌ها و جرم بسیار زیادی جمع شود که جریان هوا و سوخت را قطع می‌کند.

 

‌‌۲. دور کند ضعیف

یک نشانه رایج که بدنه دریچه گاز به طور مؤثر کار نمی‌کند، دور کند ضعیف یا کمتر از حد معمول است. توقف در هنگام فشار دادن سریع پدال گاز یا پس از توقف ممکن است رخ دهد.

 

‌‌۳. شتاب نامتوازن

با فشار دادن پدال گاز، هوا و سوخت به داخل موتور آزاد وارد می‌شوند، اما بدنه دریچه گاز فرسوده می‌تواند از رسیدن موتور به میزان نیروی موردنیاز خود جلوگیری کند. اگر فرایند سرعت‌‌گیری ماشین شما بیشتر از حالت معمول طول بکشد، ممکن است بدنه دریچه گاز خراب شده باشد.

 

‌‌۴. نشتی

جریان هوا یا سوخت می‌تواند به علت نشت خلأ مختل شود که می‌تواند ناشی از توقف دریچه گاز باشد که یا فرسوده شده و یا به‌درستی تنظیم نشده باشد.

 

‌‌۵. مشکلات الکتریکی

مشکلات اتصال با سنسور بدنه دریچه گاز می‌تواند باعث مشکلات ارتباطی با ECU شود که منجر به کاهش قدرت می‌شود.

ضمناً مطمئن شوید برای رفع مشکل دریچه گاز، وسیله نقلیه خود را نزدیک متخصص حرفه‌ای ببرید تا منشأ مشکل را متوجه شود و مجدداً سیستم دریچه گاز را تنظیم کند.

 

 

 

دریچه گاز برقی در مقابل دریچه گاز سیمی

فرق دریچه گاز برقی و سیمی چیست؟ تشخیص دریچه گاز سیمی و برقی چگونه است ؟ دریچه گاز برقی نیز همانند سیمی نیازمند یک نیروی اولیه ی مکانیکی است اما دریچه گاز برقی بسیار کارآمد تر، سریع تر از دریچه گاز سیمی عمل می کند .

در دریچه گاز سیمی به دلیل درگیر شدن قطعات مکانیکی زیاد برای عملکرد دریچه گاز ما قطعات زیادی را برای این کار درگیر می کردیم و در نتیجه اصطحلاک بیش تری به موتور وارد میشد .اما در دریچه گاز برقی قطعات کم تری درگیر هستند و بیش تر این انتقال توسط سیگنال های الکتریکی و سیستم برقی کار می کند . در نتیجه اصطحلاک کم تری را برای قطعات داریم.

دریچه گاز برقی نیز همانند سیمی نیازمند یک نیروی اولیه ی مکانیکی است اما دریچه گاز برقی بسیار کارآمد تر سریع تر از دریچه گاز سیمی عمل می کند.

در دریچه گاز سیمی به دلیل درگیر شدن قطعات مکانیکی زیاد برای عملکرد دریچه گاز ما قطعات زیادی را برای این کار درگیر می کردیم و در نتیجه اصطحلاک بیش تری به موتور وارد میشد.

اما در دریچه گاز برقی قطعات کم تری درگیر هستند وب یش تر این انتقال توسط سیگنا های الکتریکی و سیستم برقی کار می کند . در نتیجه اصطلاک کم تری را برای قطعات داریم.

 

مزایای دریچه گاز برقی

امکان همکاری و یا اتصال به سایر سیستم‌ها بزرگ‌ترین مزیت تکنولوژی دریچه گاز برقی است. همانطور که در بالا اشاره کردیم، در این تکنولوژی ECU تصمیم می‌گیرد موتور به اصطلاح چقدر گاز بخورد. همین فاکتور بسیار حائز اهمیت است و می‌تواند باعث افزایش ایمنی، کاهش استهلاک قوای محرکه، بهبود مصرف سوخت، کاهش آلایندگی و توسعه سیستم‌های پیشرفته شود. در ادامه به برخی از این سیستم‌ها و مزایای دریچه گاز برقی می‌پردازیم.

 

کروز کنترل : 

حتما می‌دانید که سیستم کروز کنترل به راننده اجازه می‌دهد سرعت حرکت خودرو را در رقمی ثابت حفظ کرده و پای خود را از روی پدال گاز بردارد. حال تصور کنید به علت تغییر در شیب جاده، حفظ سرعت خودرو در رقم انتخابی، نیازمند گاز بیشتر باشد. در چنین سناریویی ECU با تشخیص شرایط، دستور باز شدن دریچه گاز را به صورت الکترونیکی صادر می‌کند، بدون آنکه نیازی به دخالت راننده باشد. در صورت لزوم ممکن است دستور دنده معکوس نیز به گیربکس صادر شود.

خودروهای مدرن‌تر امروزی از کروز کنترل تطبیق‌پذیر (Adaptive cruise control) بهره می‌برند. در این فناوری فاصله با خودروی جلویی بطور مداوم از طریق سنسورها و رادارهای پیشرفته پایش می‌شود. چنانچه سرعت حرکت خودروی جلویی به هر دلیلی کاهش پیدا کند، خودروی مجهز به فناوری کروز کنترل تطبیق‌پذیر نیز سرعت خود را کاهش خواهد داد. با افزایش سرعت حرکت خودروی جلویی و رسیدن فاصله به میزان استاندارد، سرعت خودروی مجهز به این فناوری نیز بطور خودکار افزایش خواهد یافت.

 

سیستم کنترل چسبندگی : 

سیستم کنترل چسبندگی نیز با دریچه گاز برقی همکاری می‌کند. این سیستم با تحلیل داده‌های دریافتی از سنسور تشخیص سرعت حرکت خودرو، سنسور تشخیص سرعت چرخش چرخ‌ها و دنده درگیر می‌تواند میزان چسبندگی را محاسبه کند. اگر محاسبات ECU گویای آن باشد که چسبندگی تایرهای خودرو در سطح مناسبی نیست، سیگنال بسته شدن دریچه گاز به الکتروموتور صادر می‌شود. این امر نیز طبیعتا کاهش دور موتور و کاهش قدرت ارسالی به چرخ‌ها را در پی دارد. در مواقعی که سطح مسیر لغزنده است، این سیستم می‌تواند کمک شایانی به حفظ چسبندگی و پایداری خودرو بکند.

 

سیستم کنترل پایداری : 

دریچه گاز برقی در عملکرد سیستم کنترل پایداری هم نقش دارد. چنانچه ECU تشخیص دهد که حفظ پایداری خودرو در گرو کاهش قدرت ارسالی به چرخ‌هاست، با تنظیم دریچه گاز از بر هم خوردن تعادل آن جلوگیری می‌کند.

 

سیستم پیشگیری از برخورد :

سیستم پیشگیری از برخورد (pre-collision system) از مدرن‌ترین سامانه‌های موجود در خودروهای روز خارجی است. این سیستم با اتکا به داده‌های دریافتی از سنسورهای پیشرفته، وظیفه دارد از وقوع تصادف جلوگیری کند و یا حداقل از شدت برخورد بکاهد. در صورتی که این سیستم احتمال برخورد را بالا تشخیص دهد، ECU می‌تواند با ارسال سیگنال، دریچه گاز را ببندد تا سرعت خودرو کمتر شود.

 

حفاظت از قوای محرکه و سیستم انتقال قدرت :

در خودروهای مجهز به دریچه گاز برقی، امکان هماهنگ‌سازی بهتر دور موتور با دنده انتخابی وجود دارد. این کار از طریق تحلیل داده‌های دریافتی از سنسورهای مختلف میسر می‌شود. واضح است که این کار در بلندمدت باعث افزایش عمر قوای محرکه و سیستم انتقال قدرت خواهد شد.

دریچه گاز برقی از خرابی و یا آسیب جدی به موتور هم جلوگیری می‌کند. برای مثال وقتی دمای موتور بنا به هر دلیلی بیش از حد بالا برود، ECU می‌تواند فشار پای راننده روی پدال گاز را بی‌تاثیر کند!

 

مدیریت بهتر مصرف سوخت : 

خودروهای روز دارای چند حالت رانندگی هستند. چنانچه راننده با انتخاب حالت رانندگی اقتصادی، مصرف سوخت پایین را در اولویت قرار دهد، هر گونه فشار ناگهانی روی پدال گاز، توسط ECU تعدیل می‌شود که نتیجه آن تزریق سوخت کمتر و در نهایت کاهش مصرف سوخت است.

 

معایب دریچه گاز برقی : 

دریچه گاز یا پدال برقی با وجود مزایای متعدد، ایراداتی نیز دارد. این ایرادات با عوامل مختلفی می‌توانند در ارتباط باشند که در ادامه بطور خلاصه به آنها اشاره می‌کنیم.

 

افزایش احتمال تصادف در صورت اختلال در عملکرد سنسورها : 

دریچه گاز برقی وابستگی کاملی به سنسورها و قطعات الکترونیکی دارد. این نوع قطعات هم همواره ممکن است دچار خرابی شوند. البته در مدل‌های روز دنیا، این سیستم حداقل ده سال عمر می‌کند، یعنی چیزی نزدیک به چرخه حیات خودرو.

بد نیست اشاره کنیم شرکت تویوتا به خاطر وجود نقص در سیستم گاز و شتابگیری ناگهانی، مجبور به فراخوان حدود 9 میلیون دستگاه از محصولات خود شد. این نقص که در دهه اول قرن کنونی بین تولیدات تویوتا شایع بود، باعث مرگ 89 نفر و مصدومیت 52 نفر در آمریکا شد. ذکر این نکته ضروری است هر چند برخی محققان نقص در سیستم دریچه گاز برقی را دلیل این مشکل می‌دانستند، اما تحقیقات NHTSA کف‌پوش غیراستاندارد را عامل اصلی معرفی می‌کرد.

 

هزینه بالا در صورت خرابی : 

دریچه گاز سیمی یا کابلی مکانیسم ساده‌ای دارد. از این رو هزینه تعمیر آن بالا نیست. در مقابل دریچه گاز برقی بخاطر ساختار پیچیده‌ و بهره‌گیری از تجهیزات الکترونیکی، در صورت خرابی هزینه بیشتری به مالک تحمیل خواهد کرد.

بد نیست اشاره کنیم شرکت تویوتا به خاطر وجود نقص در سیستم گاز و شتابگیری ناگهانی، مجبور به فراخوان حدود 9 میلیون دستگاه از محصولات خود شد. این نقص که در دهه اول قرن کنونی بین تولیدات تویوتا شایع بود، باعث مرگ 89 نفر و مصدومیت 52 نفر در آمریکا شد. ذکر این نکته ضروری است هر چند برخی محققان نقص در سیستم دریچه گاز برقی را دلیل این مشکل می‌دانستند، اما تحقیقات NHTSA کف‌پوش غیراستاندارد را عامل اصلی معرفی می‌کرد.

 

هزینه بالا در صورت خرابی :

دریچه گاز سیمی یا کابلی مکانیسم ساده‌ای دارد. از این رو هزینه تعمیر آن بالا نیست. در مقابل دریچه گاز برقی بخاطر ساختار پیچیده‌ و بهره‌گیری از تجهیزات الکترونیکی، در صورت خرابی هزینه بیشتری به مالک تحمیل خواهد کرد.

 

نظارت کامل ECU بر تصمیمات راننده :

در سیستم گاز برقی، تصمیمات راننده باید به نوعی توسط ECU تایید شود! در واقع این ECU است که تصمیم نهایی را می‌گیرد، طوری که حتی این امکان وجود دارد فشار پای راننده روی پدال گاز کاملا بی‌تاثیر شود. هر چند این امر در شرایط بحرانی می‌تواند یک مزیت باشد، اما ارتباط مستقیم راننده با موتور را حذف می‌کند، امری که احتمالا به مذاق برخی خوش نمی‌آید.

تاخیر در واکنش‌های موتور

در خودروهای مجهز به دریچه گاز برقی، به‌ویژه مدل‌های حاضر در بازار ایران، شتابگیری با تاخیر و واکنش‌های نه چندان به موقع موتور جزو نکات منفی است. البته این ایراد بیشتر در برنامه‌ریزی ECU ریشه دارد و در خودروهای روز خارجی این مشکل تقریبا حل شده است.

 

سرویس دریچه گاز برقی چگونه انجام می شود؟

سرویس دریچه گاز برقی چگونه انجام می شود ؟ برای سرویس دریچه گاز برقی بهت است مراحل زیر را انجام دهید . برای شستشو و حفظ قسمت ورودی هوا، ماشین باید خاموش باشد، با موتور روشن، به هیچ وجه نباید روی اتصالات گاز کار کنید.سپس تهویه موتور را باز کنید. توجه داشته باشید برای باز کردن دریچه فقط به یک پیچ گوشتی دو سر نیاز دارید.

دریچه را باز کنید و دریچه را بردارید. بعد به سراغ فن آن بروید و فن را با دقت و محکم بردارید . در این قسمت توجه کنید که فن کمی سفت است از این رو مواظب باشید برای خارج کردن فن ، آن را نشکنید.اکنون داخل دریچه گاز را با اسپری تمیز کنید. سپس فردی باید درون ماشین بنشیند. سوئیچ را باز کنید و پدال گاز را تا انتها فشار دهید.دریچه گاز باز می شود. زمانی که شیر کاملاً باز باشد می توان ورودی هوا را سرویس کرد.

 

عملکرد انواع دریچه گاز برقی و سیمی

همه انواع با استفاده از سوپاپ دوار و تغییر زاویه آن، میزان هوای ورودی به موتور را تنظیم می کنند، به گونه ای که مقدار سوخت تزریقی به نسبت مقدار هوا کاهش می یابد و قدرت و گشتاور موتور تنظیم می شود. در یک جاده فرعی، زمانی که موتور زیر بار نیست و راننده دستور فشار دادن پدال گاز را دریافت نکرده است، باعث می شود موتور روشن بماند.

 

عیب یابی و علائم خرابی دریچه گاز برقی و سیمی

در صورت خرابی این قطعه چراغ چک روشن می شود. و دیگر با فشار دادن پدال گاز، دور موتور افزایش نمی یابد، یا بسیار ناچیز بالا می رود.قابل ذکر است که چون دریچه گاز برقی در معرض هوا قرار دارد، معمولا کثیف شدن و جرم گرفتن آن باعث نوسان دور موتور آرام خودرو می شود، که در این حالت با استفاده از “اسپری گانک”، می توان آنرا شستشو داد و مشکل را حل کرد.

به دلیل نبود اتصال مکانیکی، دست طراح برای قرار دادن مجموعه در هر نقطه‌ای از محفظه پیشرانه کاملا باز است و می‌توان طراحی‌های بهتری انجام داد. دریچه گاز برقی به دلیل دخالت‌های ECU به ما امکان کنترل بهتر مصرف سوخت و آلایندگی را می‌دهد و همچنین بستری است برای دخالت بدون دردسر سایر سیستم‌ها نظیر کروز کنترل و محدود‌کننده سرعت، سیستم برنامه کنترل پایداری (ESP) و گیربکس اتوماتیک.

 

 

ایسیو

 

 

دریچه گاز برقی بهتر است یا سیمی؟

دریچه گاز برقی بهتر است یا سیمی ؟ دریچه گاز برقی نیز همانند سیمی نیازمند یک نیروی اولیه ی مکانیکی است اما دریچه گاز برقی بسیار کارآمد تر سریع تر از دریچه گاز سیمی عمل می کند .  در دریچه گاز سیمی به دلیل درگیر شدن قطعات مکانیکی زیاد برای عملکرد دریچه گاز ما قطعات زیادی را برای این کار درگیر می کردیم و در نتیجه اصطحلاک بیش تری به موتور وارد میشد .

هر کدام از این مدل دریچه‌ها مزایا و معایب خاص خود را دارند. به صورت کلی دریچه گاز مکانیکی به دلیل وجود همین ارتباط مکانیکی عملا هیچ تاخیری ندارند. این موضوع بدیهی است چرا که اصولا در انتقال نیرو، چیزی به نام تاخیر زمانی مفهوم ندارد و اعمال نیرو و دریافت عکس‌العمل آن همزمان رخ می‌دهد.

بنابراین در دریچه گاز مکانیکی ریسپانس آنی خواهیم داشت و این مزیتی بزرگ است. ضمن آنکه هیچ سیستم دیگری در ارتباط دریچه گاز و پدال گاز دخالت ندارد بنابراین دستور ما عینا به دریچه گاز منتقل شده و شاهد پاسخ آنی خواهیم بود.

این مزیتی است که دریچه گاز برقی از آن محروم است چرا که همواره در کارکرد آن سرعت پاسخ ECU به پتانسیومتر پدال و سرعت پاسخ موتور کنترل دریچه گاز مطرح است. ضمن آنکه همواره در تعیین زاویه دریچه گاز محاسبات ECU و پارامترهای جانبی‌ای که در نظر می‌گیرد دخیل است بنابراین هیچگاه زاویه دلخواه ما به آن اعمال نمی‌شود.

به همین دلیل هم هست که همچنان در بسیاری از مسابقات نظیر انواع رالی از دریچه گاز سیمی استفاده می‌شود. اما در مقابل دریچه گاز برقی مزایای خاص خود را دارد. دریچه گاز برقی در کنترل حجم هوای ورودی بسیار دقیق‌تر از دریچه گاز مکانیکی عمل می‌کند.

به دلیل نبود اتصال مکانیکی، دست طراح برای قرار دادن مجموعه در هر نقطه‌ای از محفظه پیشرانه کاملا باز است و می‌توان طراحی‌های بهتری انجام داد. دریچه گاز برقی به دلیل دخالت‌های ECU به ما امکان کنترل بهتر مصرف سوخت و آلایندگی را می‌دهد و همچنین بستری است برای دخالت بدون دردسر سایر سیستم‌ها نظیر کروز کنترل و محدود‌کننده سرعت، سیستم برنامه کنترل پایداری (ESP) و گیربکس اتوماتیک.

به علت همین دخالت‌پذیری بیشتر دریچه گاز برقی نیز امروزه تمایل سازندگان بر دریچه گاز برقی بیشتر بوده تا بتوانند امکانات بیشتری به خودرو اضافه کنند. اما اگر صحبت از سرعت عمل بالا و یا کاهش هزینه ساخت باشد، برتری با دریچه گاز مکانیکی خواهد بود.

 

 رفع تاخیر دریچه گاز برقی

در خودروهای امروزی به منظور کنترل آلایندگی و گرفتن استاندارد های آلایندگی یورو ۴ دریچه گاز را بصورت برقی طراحی می کنند تا ایسیو میزان بازشدن آن را کنترل کند. این امر باعث شده تا تاخیر دریچه گاز در خودروهای جدید مشهود باشد.

مثلا در ۲۰۷ و ۲۰۶ های جدید ایرانیزه با ایسیو EeasyU2. 5 تاخیر دریچه گاز بسیار مشهود می باشد که در ریمپ ایسیو و به کمک جداولی مانند شکل زیر می توان تاخیر دریچه را بهینه کرد.

همچنین کاراکال با پیداکردن ادرس های مرتبط با دریچه و پدال گاز، می تواند این نسبت را بصورت خطی تغییر دهید و تاخیر دریچه گاز بطور کامل حذف شود و پدال گاز مانند پدال گازهای سیمی عمل کند

در خودروی های چینی مثل S5 و جک J5 و لیفان ۸۲۰ و ایکس ۶۰ نیز این تایخر بسیار زیاد بوده که با ریمپ ایسیو کاملا این تاخیر رفع می گردد.

 

نکات مهم هنگام خرید دریچه گاز خودرو:

  1. قیمت دریچه‌گاز: اولین و مهم‌ترین نکته‌ای که هنگام خرید دریچه گاز باید به آن توجه داشته باشید، قیمت آن می‌باشد. اگر دریچه‌گاز انتخابی شما خیلی ارزان‌تر از نمونه‌های مشابه در بازار بود باید به تقلبی بودن آن شک کنید. بهتر است، در مورد خرید لوازم یدکی خودرو بی‌خیال مدل‌های خیلی ارزان شوید، این محصولات معمولا تقلبی بوده و کیفیت لازم را ندارند.
  2. نوع دریچه‌گاز: این قطعه هم مانند سایر لوازم یدکی خودرو انواع مختلفی دارد که شما باید با توجه به مدل خودرو و نوع کامپیوتر آن دریچه گاز مورد نظر خود را انتخاب و خریداری کنید. هرگز نمی‌توان از دریچه‌گاز برقی برای خودرویی که دریچه‌گاز آن سیمی یا مکانیکی است، استفاده کرد. زیرا از نظر کامپیوتری با هم متفاوت هستند. حتی اگر دریچه گاز خودرو شما پلاستیکی است، شما مجاز به استفاده از نمونه فلزی نخواهید بود.
  3. جنس بدنه: جنس بدنه دریچه‌گازهای موجود در بازار با یکدیگر متفاوت است. اگر بخواهیم از نظر جنس مدل‌های این محصول را با یکدیگر مقایسه کنیم، دارای دو نمونه پلاستیکی که از مواد کامپوزیتی و نمونه فلزی که از فلز آلومینیوم ساخته می‌شود، دسته بندی نمود. نمونه پلاستیکی ارزان‌تر از فلزی است و بر اثر مواد شیمیایی دچار خوردگی نمی‌شود. اما نسبت به تغییرات آب و هوایی خیلی حساس است.
  4. دریچه‌گاز برقی یا مکانیکی: شاید این سوال در ذهن شما هم به وجود آمده باشد که واقعا دریچه گاز مکانیکی بهتر است یا برقی، این بستگی به نوع رانندگی شما دارد. اگر اسپورت رانندگی می‌کنید، نوع مکانیکی مناسب‌تر است زیرا سریع و بدون تاخیر کار می‌کند و قیمت ارزان‌تری دارد. اما نمونه برقی دقیق‌تر بوده و مصرف سوخت شما کاهش پیدا می‌کند. زیرا میزان هوای ورودی به موتور را دقیق و به موقع انجام می‌دهد به همین علت هوا را کمتر آلوده می‌کنند.
  5. نمونه بوش یا زیمنس: این بستگی به ای سی یو خودرو شما دارد که کدام برند از این قطعه را انتخاب کنید. اگر خودرو شما یکی از مدل‌های ای سی یو بوش را دارد، حتما باید دریچه‌گاز بوش را خریداری کنید و اگر ای سی یو شما زیمنس است، شما مجبور به خرید دریچه‌گاز زیمنس خواهید بود. البته این موضوع فقط در مورد دریچه‌گاز برقی صدق می‌کند. شما برای نمونه‌های مکانیکی می‌توانید از هر برندی به دلخواه خود استفاده کنید.
  6. برند محصول: همیشه برندهایی را انتخاب و خریداری کنید که دارای گارانتی و خدمات پس از فروش هستند. این محصولات معمولا کیفیت بالایی دارند و در صورت خراب شدن می‌توانید از خدمات پس از فروش آن‌ها استفاده کنید. تجربه ثابت کرده تا زمانی که یک محصول معروف و شناخته شده وجود دارد نباید به سراغ برندهای ناشناخته بازار بروید زیرا با خرید این محصولات وقت و هزینه خود را هدر می‌دهید.

 

مدل های پرمصرف، معروف برای دریچه گاز

T2 ساژم

پراید : ساژم یا زیمنس

TU5

J34

EF7

این موارد معروف ترین دریچه گاز ها در ایران هستتند

 

سنسور دریچه گاز( پتانسیومتر ) چیست؟

سنسور دریچه گاز (throttle position sensor) یکی از قطعات مهم در سیستم سوخت‌رسانی هر خودرویی به شمار می‌رود و وظیفه آن کنترل اختلاط سوخت و هوا با نسبت مشخص و صحیح در محفظه احتراق موتور است. سیستم تزریق سوخت با توجه به سیگنال‌هایی که از این سنسور دریافت می‌کند، فعالیت خود را انجام می‌دهد.

سنسور TPS در هر ثانیه بارها داده‌های مربوط به تغییر موقعیت دریچه گاز را اندازه‌گیری می‌کند. سپس داده‌های جمع‌آوری شده برای تعیین مقدار دقیق تزریق سوخت مورد استفاده قرار می‌گیرند. به عنوان مثال وقتی پای خود را روی پدال گاز فشار می‌دهید، دریچه موقعیت گاز باز می‌شود. در نتیجه سنسور TPS سیگنال را به سیستم سوخت‌رسانی ارسال می‌کند تا سوخت بیشتری از طریق انژکتورها به سمت محفظه احتراق ارسال کند. خرابی سنسور دریچه گاز باعث می‌شود که در وهله اول مصرف سوخت افزایش پیدا کند و در ادامه قطعات خودرو آسیب ببینند.

نشانه های خرابی سنسور دریچه گاز خودرو :

خرابی سنسور دریچه گاز ام وی ام 315، ال 90، پراید و سایر خودروهای سواری ممکن است به‌صورت ناگهانی یا به‌تدریج رخ دهد. معمولا برای تشخیص سنسور دریچه گاز خودرو کار مشکلی در پیش ندارید. چراکه در بیشتر مواقع چراغ چک روی داشبورد روشن می‌شود. در عین حال نشانه‌های مختلفی نیز وجود دارند که از طریق آن‌ها نیز می‌توانید پی به خرابی سنسور TPS ببرید. از جمله مهم‌ترین علائم خرابی سنسور دریچه گاز خودرو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. مشکل در شتاب‌گیری خودرو

گاهی اوقات ممکن است احساس کنید که خودرو آن طور که باید شتاب نمی‌گیرد. حتی وقتی پا را روی پدال گاز فشار می‌دهید، خودرو شروع به تکان خوردن می‌کند. این امکان نیز وجود دارد که خودرو شتاب بگیرد؛ اما احساس کنید که قدرت همیشگی را ندارد. در برخی موارد نادر نیز شاهد هستیم که بدون فشار دادن پدال گاز، سرعت به‌صورت ناگهانی افزایش پیدا می‌کند.

اختلال در عملکرد سنسور دریچه گاز است که باعث می‌شود در تشخیص موقعیت دریچه دچار اشتباه شود. به همین دلیل گاهی اوقات خودرو شتاب نمی‌گیرد و در مواقعی نیز به‌صورت ناگهانی شتاب بیش از حدی را تجربه می‌کند. مجموعه این اتفاقات که در ارتباط با شتاب‌گیری هستند را باید به‌عنوان نشانه‌های خرابی سنسور دریچه گاز ال 90 و سایر خودروها در نظر بگیرید.

  1. خاموش شدن خودرو در دور موتور کم

اگر هنگام ترمز گرفتن یا حرکت با دور موتور پایین به یکباره خودرو خاموش شود، می‌توان نتیجه گرفت که سنسور TPS خراب شده است. به عبارت دیگر سنسور، سیگنال لازم برای بسته شدن موقعیت دریچه گاز را صادر نمی‌کند و در نتیجه موتور به طور ناگهانی خاموش می‌شود.

  1. مشکل در تعویض دنده

گاهی اوقات نیز شاهد شتاب‌گیری نسبتا مناسب خودرو هستید؛ اما همان‌طور که می‌دانید برای افزایش سرعت نیاز به تعویض دنده دارید. این مشکل معمولا در خودروهای اتوماتیک رخ می‌دهد؛ چرا که با فشار دادن پدال گاز فرآیند تعویض دنده و افزایش سرعت به‌صورت خودکار انجام می‌شود. در این شرایط اگر احساس می‌کنید که با فشار دادن پدال گاز، سرعت خودرو به بیش از 20 الی 30 کیلومتر در ساعت نمی‌رسد، نشانه آشکاری از افت قدرت موتور رخ داده است که می‌توانید ناشی از آسیب دیدن سنسور دریچه گاز به وجود بیاید.

  1. افزایش مصرف سوخت خودرو

یکی دیگر از علائم خرابی سنسور دریچه گاز، افزایش مصرف سوخت به‌صورت نامتعارف است. شما به‌عنوان راننده به‌تجربه می‌دانید که مصرف سوخت خودرو شما چقدر است. اگر احساس می‌کنید که باک سوخت خودرو در زمان کوتاه‌تری از شرایط عادی خالی می‌شود، باید نسبت به بروز مشکل در سیستم سوخت‌رسانی خود حساس شوید. یکی از مشکلاتی که ممکن است باعث بروز این اتفاق شود خرابی سنسور TPS است.

  1. گاز خوردن ماشین در حالت خلاص

یکی از جدی‌ترین نشانه‌های خرابی سنسور TPS، گاز خوردن ماشین در حالت خلاص است. دقت داشته باشید که در وهله اول این طور به‌نظر می‌رسد که مشکل گاز خوردن خود به خود ماشین در حالت خلاص، مربوط به خراجی استپر موتور است. این در حالی است که معمولا آسیب دیدن سنسور دریچه گاز باعث بروز این مشکل می‌شود. حتی اگر حین تعویض دنده، گاز خوردن ماشین حالت غیرطبیعی پیدا می‌کند، باید نسبت به خرابی این قطعه الکترونیکی حساس شوید.

  1. تاخیر در پایین آمدن دور موتور

وقتی پای خود را از روی پدال گاز برمی‌دارید باید بلافاصله شاهد پایین آمدن دور موتور تا حد مطلوب باشید. در صورتی که بعد از برداشتن پا از روی پدال، کاهش دور موتور با تاخیر صورت می‌گیرد، با نشانه‌ای از خراب شدن سنسور دریچه گاز مواجه هستید. سنسور حالت فنری دارد. بر این اساس با فشار دادن پدال گاز، دریچه باز شده و با برداشتن پا از روی آن، دریچه شروع به بسته شدن می‌کند. اگر سنسور حالت فنری خود را از دست بدهد، سیگنال بسته شدن دریچه دیرتر صادر شده و در نتیجه دور موتور با تاخیر کاهش پیدا می‌کند.

 

آثار خرابی سنسور پدال گاز

 

علائم خراب شدن دریچه گاز و مپ سنسور

در صورت تمیز نکردن دریچه گاز و مپ سنسور، احتمال خراب شدن این قطعات بالا می‌رود که می‌تواند علاوه بر بالارفتن هزینه، باعث آسیب زدن به موتور بشود؛ اما چگونه می‌توان از خرابی دریچه گاز و مپ سنسور مطلع شد؟

از مهمترین علائم خرابی دریچه گاز و مپ سنسور می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خودرو خوب گاز نمی‌خورد
  • دود کردن غیرطبیعی خودرو
  • نوسان خودرو در زمان دورهای بالا
  • بالا ماندن دور موتور در دورهای پایین
  • حالت گرفتگی موتور خودرو در دورهای ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰  rpm
  • خاموش شدن خودرو در زمان گاز دادن
  • دور موتور در هنگام خلاص بودن پایین نمی‌آید.
  • بالا بودن دور موتور در هنگام گرم بودن آن
  • پایین بودن دور موتور در هنگام سرد بودن آن
  • شتاب خودرو دچار افت می‌شود
  • افزایش مصرف سوخت خودرو

می‌توان با صرف حداقل هزینه و خرید اسپری انژکتورشور از بروز موارد بالا جلوگیری کرد. تنها کاری که باید انجام دهید، این است که حداقل سالی یک‌ مرتبه مجموعه‌ی دریچه گاز را شستشو داده و سرویس کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *